– Selvbestemmelse er en rettighet i alle menneskers liv!

AV BERNT ELLINGSEN

– Hjelp til funksjonshemmede må være hjelp til å ta egne beslutninger, og ikke hjelp som tar beslutninger for dem, sier likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon. 

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har det siste året satt søkelys på de funksjonshemmedes rettigheter i Norge. Den 27. november i fjor besøkte Bjørn Erik Thon og teamet hans Vidaråsen landsby for å presentere en første rapport om hvordan rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne kan styrkes. Se LandsByLiv 56 side 20.

FÅR VÆRE SEG SELV 

Møtet på Vidaråsen inkluderte både omvisning og en panelsamtale i Kristofferhallen. 

– Det var både flott, lærerikt og inspirerende å være der. Vidaråsen er jo et sted som er litt annerledes enn de fleste andre steder i samfunnet vårt, sier ombud Bjørn Erik Thon. Han lot seg blant annet imponere av måten landsbyen er organisert, og det at folk får bruke evnene sine. 

– Her må jeg ta i bruk et litt slitt floskelbegrep; at her får alle være seg selv! Det er jo akkurat det de som bor her, får! 

RETTIGHETER OG VERDIER 

Utgangspunktet for rapporten fra LDO er FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD – Convention on the Rights of Persons with Disabilities). FN-konvensjonen slår fast at frihet, makt og likeverd er verdier som skal være tilgjengelige for alle, uansett funksjonsevne. Den understreker også at det er statens oppgave å sørge for at det skjer, og at funksjonshemmede skal sikres like muligheter gjennom rettigheter, ikke gjennom omsorg og veldedighet. 

Paneldebatt om selvbestemmelse. Fra venstre: Ingvild Sund (seniorrådgiver LDO), Runa Evensen (Vidaråsen), Truls Vasvik (stortingsrepresentant Ap), Arild Hermstad (stortingsrepresentant og partileder MDG), Bjørn Ole Gleditsch (ordfører i Sandefjord), Ola Henningsen (Vidaråsen) og Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon. Alle foto: Bernt Ellingsen

GANSKE DÅRLIG 

Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon beskriver statusen for rettighetene til de funksjonshemmede i Norge som jevnt over ganske dårlig: – Det er store utfordringer, både når det gjelder arbeidsmarked, boligtilbud og universell utforming for de som er bevegelseshemmet, så det er en ganske dårlig situasjon. Det har vært mange utredninger, og mange av disse har dessverre bare havnet «i skuffen», sier Thon. 

VIL ENDRE LOVVERKET 

Han håper at et økt fokus på FN-rettighetene kan være et slags momentum, slik at det blir mer fart i debatten. 

– Dette er jo juridiske spørsmål. I vår rapport peker vi på mange ting som må endres i lovverket. Men det er også mye i praksis som må endres. 

Blant de lovene som LDO mener må endres, er vergemålsordningen. Den må gjøres om til en beslutningsstøtteordning, der målet er at de som trenger det, skal få støtte til å ta egne beslutninger heller enn å bli fratatt muligheten til å bestemme over eget liv. 

På nyåret 2024 kom også konklusjonen fra et ekspertutvalg, som mener at FNs menneskerettigheter for funksjonshemmede (CRPD) må innlemmes i den norske menneskerettsloven. 

– En slik inkorporering betyr at CRPD vil ha forrang over eventuelle motstridende nasjonale lover, noe som er viktig for å sikre en konsistent og rettferdig behandling av funksjonshemmede i Norge, sier Bjørn Erik Thon. 

Omvisning på Vidaråsen. Fra venstre: Will Browne, Hanna Schmeding, Anne Langeland, Arild Hermstad (MDG) og Bjørn Erik Thon (LDO).

OLA – KLOK OG REFLEKTERT 

I likhet med mange andre har Bjørn Erik Thon latt seg inspirere av filmen «Ola – en helt vanlig uvanlig fyr». Det ble et hyggelig møte mellom hovedperson Ola Henningsen og Bjørn Erik Thon under besøket på Vidaråsen. 

– Ola er en veldig klok og reflektert mann. Han har de samme opplevelsene som mange andre. Det gjelder bosted, arbeid og det sosiale. Jeg synes han klarer å sette ord på livets allmenne utfordringer på en utrolig fin måte. Han sier det går litt treigt, men han mestrer jo det fint. Han viser oss alle at vi må prøve og feile, og så ha pågangsmot til å prøve på nytt. Vi har mye å lære av ham og det vi kan kalle livsfilosofien hans, mener Thon. 

SELVBESTEMMELSE NØKKELEN 

Og mens Ola Henningsen selv har valgt Vidaråsen som bosted, er Bjørn Erik Thon klar over at det er mange med funksjonshemminger som ikke får velge selv. 

– Selvbestemmelse er en rettighet i alle menneskers liv, også for de som har en funksjonsnedsettelse eller utviklingshemming. For mange er tilbudene dessverre avgrenset til «bingo på tirsdag og svømming på torsdag». Det er å begrense valgene, sier Thon. 

– Samtidig må jeg legge til at det finnes mange fine tilbud, og mange flotte mennesker som jobber rundt de utviklingshemmede. Likevel er det altfor lite selvbestemmelse. Ja, det er behov for hjelp, og noen har behov for hjelp til å treffe beslutninger. Men det skal ikke være sånn at noen tar beslutninger for dem. Det er selve kjernen i CRPD. Selvbestemmelse er nøkkelen. Slik sett er Vidaråsen et godt eksempel på at alle får være den de vil være og med en stor grad av åpenhet, fastslår likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon. 

UTEN TVANG 

Thon har følgende råd til de som opplever at ønskene og valgene til funksjonshemmede ikke blir respektert: 

– Vi har ikke noe imot at folk bor sammen, men ikke i institusjoner, og det må være uten tvang. Bruk klageadgang når det er nødvendig. Jeg tror det er viktig å stå sammen. Det finnes jo støtteordninger for pårørende som vil samarbeide om å etablere egne bofellesskap. Men i siste instans handler jo dette om politiske beslutninger og bevilgninger. Da gjelder det å bruke de mulighetene som finnes til politisk påvirkning.

Teksten er hentet fra ÅRSMELDING 2023, Camphill Landsbystiftelse i Norge, www.camphill.no

Artikkelen har stått i Mennesket 2024.